Gachot: "Schumi in F1 door mij"

In 1991 moest Bertrand Gachot, toen coureur voor Jordan, na een opstootje met een engelse taxichauffeur de gevangenis in. Zijn vervanger was niemand minder dan...

Eddie Jordan moest hals over kop een nieuwe coureur zoeken voor de GP van België. Jordan dacht eerst aan Stephan Johansson en aan Alessandro Zanardi. Johansson een ervaren Formule 1 coureur en Zanardi F3000 coureur. Jordan koos niet voor deze heren, maar koos voor niemand minder dan Michael Schumacher.

Schumacher wist zich toendertijd op de zevende plaats te kwalificeren terwijl zijn teammaat Andrea de Cesaris zeven tiende op Schumacher moest toegeven. Bij Gachot staat deze Augustus maand nog diep in het geheugen gegrift.

Gachot zegt hierover:"Het is wel erg makkelijk om nu te kijken wat Michael heeft gepresteerd en dan het gevoel te krijgen dat ik daar had moeten staan", zegt Gachot. "Ik was degene, samen met de rechters die mij uiteindelijk veroordeeld hebben, die Michael zijn debuut in de Formule 1 schonk door wat ik in Londen gedaan had. Maar toch weet ik dat Michael ook zonder mijn veroordeling in de Formule 1 terecht zou zijn gekomen. Hij had het talent en het geld van Mercedes om op te vallen. Of hij dan ook zo succesvol zou zijn geweest zullen we waarschijnlijk nooit weten".

Iedereen was zeer te spreken over de zevende kwalificatietijd van Schumacher, maar volgens Gachot lag dit niet aan Michael maar aan Jordan. Volgens Bertrand Gachot had hij op Spa Franchorchamps de pole kunnen pakken als hij er had kunnen rijden.

Het lijkt opschepperij van de Belg, maar zijn prestaties in de races vooraf logen er niet om. Gachot is niet kwaad op Jordan of Michael Schumacher, maar hij is kwaad op het Britse rechtensysteem. Hierover zegt Gachot:"Ik moest naar de gevangenis omdat iemand mij irriteerde. Het heeft zeker mijn carrière als coureur in de autosport niet geholpen, maar ik ben wel gaan realiseren dat je leven erg snel om kan slaan als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek in de wereld bent".