Kabinet is te vaag over Lissabon-doelen

Het kabinet is volgens de Algemene Rekenkamer te vaag over het al dan niet behalen van Europese doelen op het gebied van de economie en banengroei. De Tweede Kamer heeft de afgelopen jaren onvoldoende bruikbare informatie gekregen om kabinetsmaatregelen te kunnen controleren. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoeksrapport 'Lissabonstrategie voor duurzame economische groei en werkgelegenheid' van de Rekenkamer.

In 2000 is in het Verdrag van Lissabon afgesproken dat de Europese Unie in 2010 de meest dynamische en concurrerende kenniseconomie van de wereld moet zijn. In maart 2010 wordt de nieuwe 'Lissabon-agenda' vastgesteld. Daarbij moet Nederland volgens de Rekenkamer erop inzetten dat minder verschillende doelen worden afgesproken. De doelstellingen moeten ook zo concreet worden dat het beter te controleren is of ze ook gehaald worden.

Volgens de Rekenkamer geeft Nederland jaarlijks 35 miljard euro uit aan de zogeheten Lissabon-doelen, vooral op het gebied van werkgelegenheid en infrastructuur. Veel is al staand beleid en het is niet altijd even duidelijk of dankzij de EU-afspraken er een schepje bovenop wordt gedaan. De doelen zijn vaak niet meetbaar gemaakt met beoogde resultaten, waardoor het lastig is om te bepalen of ze wel behaald worden.

In reactie op een advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) om door te gaan met de Lissabon-agenda zei minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken begin deze maand al dat "scherper" gekeken moet worden naar de doelstellingen. Mede onder druk van de economische crisis moet volgens de bewindsvrouw gekozen worden bepaalde dingen niet meer te willen, terwijl op andere terreinen juist een tandje bij moet. Daarbij zei ze ook dat prestaties van de EU-lidstaten inzichtelijker moeten worden om ze te kunnen vergelijken en achterblijvende landen aan te kunnen spreken.

Kabinet is te vaag over Lissabon-doelen  (foto: ANP)