Gesneuvelde militairen terug in Nederland

Defensie heeft de in Afghanistan gesneuvelde korporaal Kevin van de Rijdt en sergeant-majoor Mark Leijsen teruggebracht naar Nederland. Een toestel van de luchtmacht met daarin de lichamen van de twee militairen, landde vanavond om tien voor elf op vliegveld Eindhoven.

Daar zijn de twee slachtoffers tijdens een korte militaire ceremonie overgedragen aan de nabestaanden. Enkele naaste collega's van het tweetal zijn meegevlogen en keren na de uitvaartplechtigheden weer terug naar Afghanistan. Van de Rijdt (26) kwam zondag in de provincie Uruzgan om het leven tijdens een vuurgevecht en Leijsen (44) stierf een dag later door een geïmproviseerde bermbom.

Op het vliegveld vormden ruim 120 militairen van het Korps Commandotroepen, het Operationeel Ondersteuningscommando Land en de Luchtmobiele Brigade een erehaag. Vandaag hadden militairen zo ook afscheid genomen in Afghanistan. Erehagen werden ook gevormd tijdens tijdens tussenlandingen op weg naar Nederland.

Volgens Defensie is een erehaag bedoeld als een symbolische begeleiding en bescherming, vanuit het uitzendgebied tot aan de overdracht aan de nabestaanden. Aan deze ceremonies doen zoals gebruikelijk ook militairen uit andere landen mee.

Bij de aankomst in Eindhoven waren onder anderen Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, commandant landstrijdkrachten Rob Bertholee en commandant korps commandotroepen Rob Querido aanwezig.

Een woordvoerder van Defensie kan nog niets zeggen over de uitvaart van de militairen. Dat is in handen van de families. De uitvaart van Van de Rijdt is maandag gepland in zijn geboorteplaats Venray, zo hebben bronnen in Limburg vandaag gemeld.