Helft Nederlanders ontevreden over seksleven

Ongeveer de helft van de Nederlanders is ontevreden over zijn of haar seksleven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep die duizenden Nederlanders tussen de 15 en 70 jaar ondervroegen op een verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid. Ook blijkt dat een op de zeven vrouwen nooit geniet in bed.

In het rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2009 staat het onderwerp seksueel geweld centraal. Uit het onderzoek blijkt dat eenderde van de vrouwen en een op de twintig mannen ervaring heeft gehad met seksueel geweld. Twaalf procent van de vrouwen en drie procent van de mannen geeft zelfs toe ooit verkracht te zijn. Een op de vijf vrouwen is al voor haar zestiende verjaardag seksueel lastiggevallen. De dader van de seksuele geweldpleging is meestal een bekende van het slachtoffer. Bij mannen is dat meestal een buurtgenoot, een vriend(in) of een vage kennis. Vrouwen worden veelal seksueel lastiggevallen door hun (ex)partner.

De Nederlanders gaan nog steeds even onzorgvuldig om met het condoomgebruik als in 2006. Vijftig procent van de mannen en vrouwen heeft in het afgelopen half jaar niet of nauwelijks een condoom gebruikt tijdens de seks met een losse sekspartner. Veel mensen schamen zich nog altijd bij het kopen van condooms.


Helft Nederlanders ontevreden over seksleven (foto: ANP)