Herdenking slavernijverleden in Amsterdam

In Amsterdam wordt vandaag de afschaffing van de slavernij herdacht. Onder anderen staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken en de Amsterdamse burgemeester Job Cohen leggen rond elf uur kransen bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark.

De herdenking vindt voor het eerst plaats onder de naam Keti Koti (gebroken ketenen) Festival en is groter van opzet dan in voorgaande jaren. Zo is er voorafgaand aan de kranslegging een optocht van orkesten en dansende mensen in traditionele kledij. Die begint om 9.00 uur bij dierentuin Artis. 's Middags en 's avonds zijn er muziek- en theatershows in het Oosterpark. Op vijf podia treden circa dertig artiesten op, onder wie Boris en Sabrina Starke.

De organisatie van de herdenking is in handen van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee). Door een groot festival te houden, wil NiNsee meer Nederlanders bij de herdenking betrekken dan alleen de etnische groepen die het slachtoffer waren van de slavernij.

Nederland schafte op 1 juli 1863 na tweehonderd jaar de slavernij af in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.