Duitsland plaatst 'megawindmolens'

In het Duitse plaatsje Grevenboich, vlakbij Keulen, is een van de grootste windmolens ter wereld in gebruik genomen. Met deze windmolen moet het mogelijk zijn tot twintig procent meer energie op te wekken dan met een conventionele windmolen.

Managing director Frans Brughuis van Advanced Tower Systems (ATS) noemt de ingebruikname van de nieuwe windmolen 'een grote dag voor windenergie'. "Dit pilotproject zal de kosteneffectiviteit van het ATS-concept aantonen," stelt Brughuis. Eind volgend jaar moeten er twintig van deze molens staan in Duitsland.

De toren is in totaal 180 meter hoog en heeft een rotor met een diameter van negentig meter. Het onderste deel van de toren is gemaakt van beton, de constructie erboven is van staal. Deze constructie is gebouwd door Siemens. Dat bedrijf leverde ook de turbine, die 2,3 megawatt kan opwekken.

Volgens ATS zijn de extra kosten van een dergelijke windmolen binnen vier jaar terug te verdienen. Door hun grotere hoogte, kunnen de molens tot twintig procent meer energie opwekken, waardoor ze volgens ATS uitermate geschikt zijn voor gebruik op het land. Daar is de windsnelheid namelijk lager dan op zee.