Tik op de vingers voor 'zittende advocaat'

De ‘zittende advocaat’ Mohammed Enait heeft vandaag een berisping gekregen van de Raad van Discipline, omdat hij weigert op te staan voor rechters. Dat meldt de NOS. De Orde van Advocaten diende daarom een klacht tegen hem in bij de tuchtrechtbank van de advocatuur.

Het is gebruikelijk dat advocaten tijdens rechtszaken opstaan als de rechter de zaal binnenkomt, om zo respect te tonen. Enait is orthodox moslim en zegt dat hij vanwege zijn geloofsovertuiging niet op wil staan voor de rechter. Volgens de beginnende advocaat gaat de klacht om zijn geloof en worden zijn blanke collega’s nooit op dergelijke zaken aangesproken.

Vorig jaar sprak de Raad voor de Rechtspraak zich al uit over de zaak. Volgens de raad moeten alle advocaten 'eerbied tonen voor de autoriteit van het recht'. Die wordt belichaamd door de rechters. Opstaan als zij de rechtbank binnenkomen heeft niets met ongelijkheid te maken. Minister Hirsch Ballin (Justitie) noemde dit standpunt van de raad 'terecht'.

Het is niet voor het eerst dat Enait in opspraak raakt. Eerder kwam Enait al in het nieuws nadat hij was geweigerd voor een baan bij de sociale dienst omdat hij vrouwen geen hand wilde geven.


Tik op de vingers voor 'zittende advocaat'  (foto: DAG)