'Obama wil troepen in 19 maanden uit Irak'

President Barack Obama zal waarschijnlijk op korte termijn opdracht geven om het merendeel van de Amerikaanse troepen in Irak binnen negentien maanden terug te trekken. Dat meldde de New York Times vandaag op gezag van hoge regeringsfunctionarissen.

Obama heeft daarmee een keuze gemaakt uit drie tijdschema's die waren opgesteld voor de aftocht van de ongeveer 144.000 militairen in Irak. De president, die ook opperbevelhebber is, wilde eigenlijk al binnen zestien maanden na zijn beëdiging de aftocht voltooien. Amerikaanse legercommandanten pleitten voor een langzamere terugtrekking binnen 23 maanden wegens de veiligheidssituatie in Irak. En er was de derde optie van negentien maanden.

Overigens betekent Obama's besluit niet dat alle Amerikaanse troepen in augustus 2010 Irak hebben verlaten. Waarschijnlijk zullen enkele tienduizenden militairen achterblijven om "Iraakse troepen te blijven trainen, buitenlandse terroristische cellen op te sporen en Amerikaanse belangen te beschermen", meldde de krant.