Hartklachten bij vrouwen vaak niet herkend

Vrouwen die met overgangsklachten bij de huisarts komen, moeten standaard worden onderzocht op hart- en vaatziekten. Dat bepleiten de zorgorganisatie Care For Women en Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer één bij vrouwen in de overgang, maar worden vaak niet herkend. In tegenstelling tot mannen komen vrouwen vaak niet bij de huisarts met pijn op de borst, maar met klachten die bij de overgang horen, zoals vermoeidheid.

Na een onderzoek van Care For Women onder 2200 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar en zonder geschiedenis van hartklachten, blijkt dat zestig procent van deze vrouwen een te hoog cholesterolgehalte, 29 procent een verhoogde bloeddruk en zeven procent een te hoog glucosegehalte heeft. Hoogleraar Fauser en Care for Women roepen de overheid en medisch specialisten op tot een debat. Kennis blijft in universitaire bolwerken hangen, terwijl tachtig procent van alle vrouwen in de overgang een groot risico op hartklachten lopen, stelt Catherine van Heest, directeur van Care for Women. Fauser: "Talloze buitenlandse studies tonen aan dat vrouwen veel vaker dan mannen geen of verkeerde medicatie krijgen. Ook leiden hartklachten bij hen vaker tot beroertes of de dood. Er is geen reden te denken dat dit in Nederland anders is."