Schaatsen: Dag 2 EK Allround

Vandaag was dag twee van het EK Allround. Voor de heren begon het toernooi al gisteren, de dames begonnen vandaag en reden twee afstanden, namelijk de 500 meter en de drie kilometer. De heren reden alleen de 1.500 meter vandaag. Ook morgen wordt er nog geschaatst.

Dames

De 500 meter werd gewonnen door de Russische Alla Sjabanova. In 39,58 kwam zij over de streep. De Duitse vrouwen Claudia Pechstein en Daniela Anschütz werden tweede en derde. Paulien van Deutekom was de snelste Nederlandse op plek vier. Ireen Wüst werd zesde, Elma de Vries werd achtste en Renate Groenewold tiende. Daarna was de drie kilometer aan de beurt. Die werd gewonnen door Pechstein.

Pechstein won in een tijd van 4.04,41. Daarmee bleef ze Daniela Anschütz meer dan een halve seconde voor. Paulien van Deutekom was in 4.05,24 de beste Nederlandse. Martina Sábliková eindigde als vierde en Renate Groenewold eindigde in 4.07,52 pas als vijfde. Ook voor de rest van de Nederlandse vrouwen verliep de 3 kilometer niet succesvol. Ireen Wust werd zevende en Elma de Vries eindigde pas 10e.

In het klassement gaat Pechstein uiteraard aan de leiding. Voor de 1.500 meter van morgen heeft ze iets meer als een seconde voorsprong op Anschütz. Van Deutekom staat na de eerste dag op een derde plek. Daarachter volgen Sábliková, Groenewold en Wust.

Heren

Bij de heren heeft Sven Kramer zijn koppositie in het klassement verstevigd. Hij won de 1.500 meter in 1:46,53. Jevgeni Lalenkov werd tweede, de al gediskwalificeerde Enrico Fabris eiste de derde plaats voor zich op. Wouter Olde Heuvel werd vierde en staat nog steeds tweede in het klassement. Met alleen de tien kilometer nog te rijden is Kramer al vrijwel zeker van de titel. De voorsprong van Kramer in het klassement op Olde Heuvel is op de afsluitende afstand 23 seconden.

Voor meer schaatsnieuws kijk je op FOK!sport!