Peiling De Hond: legaliseer softdrugs

Bijna zestig procent van de Nederlanders vindt dat softdrugs moet worden gelegaliseerd. Dat blijkt gisteren uit een peiling van Maurice de Hond. Het beleid van de regering om coffeeshops te sluiten die zich binnen een straal van 250 meter van scholen bevinden, vindt grote weerklank. Ruim 85 procent van de ondervraagden is voor sluiting.

Voorts blijkt uit de peiling dat 32 procent van de Nederlanders vindt dat alle coffeeshops gesloten moeten worden. De grootste aanhang van dit voorstel is te vinden in de achterban van de PVV en de ChristenUnie. Uitgesproken tegenstanders van sluiting zijn voornamelijk achterbanners van de PvdA, SP en GroenLinks.

Nederlanders zouden volgens het onderzoek bij meerderheid zelf geen ervaring hebben met het gebruik van softdrugs. Ruim 57 procent zegt nooit softdrugs te hebben gebruikt, 25 procent geeft te kennen slechts een of twee keer een joint te hebben gerookt. Naarmate mensen meer ervaring hebben met het gebruik van softdrugs, is men groter voorstander van legalisering.

Gisteren vond in Almere een 'wiettop' plaats waar een reeks burgemeesters met elkaar sprak over de overlastproblematiek rond coffeeshops. Aanleiding voor de top was de sluiting van coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal. In deze grenssteden gaan in februari de deuren van de verkooppunten van softdrugs dicht.