Koningin Beatrix: Afschuw over slavernij

Koningin Beatrix heeft vanavond in Den Haag, tijdens het staatsbanket voor de president van Ghana, de gruwel van de slavenhandel in herinnering gebracht.

"Het oogmerk van de Nederlanders die in dat verre verleden naar uw kusten kwamen, was handel drijven, in de eerste plaats in goud, het edele metaal waaraan uw land zijn toenmalige naam dankte. Zeker níet edel was de handel in mensen die daarop volgde en die vele jaren de belangrijkste Europese commerciële activiteit in dit gebied was. Aan deze onmenselijke activiteit, die pas in 1807 werd beëindigd, denken wij thans met afschuw terug", aldus de vorstin.

John Agyekum Kufuor bezoekt Nederland tot en met donderdag. Hij gaat naar ook naar Den Haag en Spijkenisse.

Er zijn nogal wat Ghanezen in ons land, memoreerde de koningin vanavond: "Veel van uw landgenoten zijn naar Nederland gekomen en hebben daar al snel hun plaats in de samenleving ingenomen. Zij vormen hier een levendige en dynamische gemeenschap met een grote culturele diversiteit, zoals jaarlijks op de Ghanadag te zien is. Ook bij andere gelegenheden kunnen de Nederlanders kennismaken met de rijkdom van de hedendaagse Ghanese cultuur. Bovendien blijken uw landgenoten de onderlinge banden en de contacten met het vaderland zorgvuldig te onderhouden via verschillende eigen televisie- en radiokanalen."

Staatsbanket voor de Ghanese President John Agyekum Kufuor (foto: ANP)