Duizenden op de vlucht voor etnisch geweld Assam

In de noordoostelijke Indiase deelstaat Assam zijn 25 duizend mensen hun dorpen ontvlucht wegens etnisch geweld. De autoriteiten hebben in de noordelijke districten van de deelstaat voor onbepaalde tijd een uitgaansverbod afgekondigd, in een poging het geweld tussen etnische Bodo's en moslimmigranten te beteugelen. De politie is gemachtigd te schieten op mensen die het verbod overtreden.

De politie opende zondag het vuur op een menigte die in een dorp ten noorden van de deelstaathoofdstad Gauhati hutten in brand stak. Vier mensen kwamen daarbij volgens een woordvoerder van de deelstaatregering om het leven, nadat de politie vrijdag al op twee verschillende plaatsen tien mensen had doodgeschoten.

Bodo's en moslims gingen elkaar de afgelopen dagen met pijl en boog, speren en kapmessen te lijf. Het geweld kostte volgens de minister van binnenlandse zaken van de deelstaat Subhash Das al aan zestien mensen het leven. Meer dan vijftig raakten gewond en hele dorpen zijn op de vlucht geslagen, zei de minister.

Bodo's en moslimmigranten twisten al langer over grond in Assam. Bij gevechten in de jaren negentig van de vorige eeuw vielen minstens 250 doden. Van de driehonderdduizend mensen die toen moesten vluchten wonen er bijna honderdduizend nog altijd in provisorische kampen.