HSBC schrapt 1100 banen wegens kredietcrisis

De Britse bank HSBC, de grootste bank van Europa, schrapt elfhonderd banen bij zijn wereldwijde zakenbank- en handelsactiviteiten. Het concern heeft veel last van de onrust in de internationale financiële sector. Dat maakte HSBC vandaag bekend.

"We nemen deze stappen met het oog op de het huidige internationale zakelijke en economische klimaat en vanwege onze voorzichtige vooruitblik op 2009", aldus een woordvoerder. Ongeveer de helft van de ontslagen valt in Groot-Brittannië. In Hongkong, waar de omvangrijke Aziatische activiteiten van HSBC zijn gevestigd, worden honderd banen geschrapt. HSBC telt wereldwijd ongeveer 335.000 werknemers.

De internationale kredietcrisis heeft sinds het uitbreken meer dan een jaar geleden geleid tot ongeveer 120.000 ontslagen in de financiële sector wereldwijd. De verliezen worden geschat op meer dan 520 miljard dollar. HSBC was een van de eerste banken die last hadden van de kredietcrisis. Sinds begin 2007 heeft HSBC al meer dan 27 miljard dollar aan afschrijvingen gedaan en verliezen geleden door de hypotheek- en kredietcrisis.