Wubbo Ockels: 'Noorden rijker dan Westen'

Het Noorden van Nederland is rijker dan menigeen denkt. De provincies Drenthe, Groningen en Friesland kunnen namelijk sneller duurzame energie toepassen dan de rest van ons land. In het Noorden is namelijk veel meer ruimte dan in de propvolle Randstad, en kan dus over meer water, wind en zon beschikken. Hierdoor is het Noorden rijker dan het Westen, en kan het eerder op eigen benen staan wat energie betreft.

Deze mooie woorden komen van hoogleraar en ex-astronaut Wubbo Ockels. De oud-inwoner van het Groningse Pieterzijl heeft gisteren een lezing gegeven aan 120 Groningse ondernemers in het Groningse Zuidhorn. De wetenschapper heeft er uitgelegd hoe erg natuur en milieu te lijden hebben gehad sinds de industriële revolutie. "De olievoorraden die in honderd miljoen jaar zijn opgebouwd, maken we in honderd jaar op. Dan is het geen wonder dan het een keer misgaat met de aarde."

Verder is Ockels ingegaan op nieuwe technieken die het opwekken van duurzame energie mogelijk maken, opdat het milieu en fossiele brandstoffen worden gespaard. Ondanks de slechte zomer blijft de ex-astronaut zeer enthousiast over zonne-energie. "Als de helft van de daken in ons land wordt bedekt met zonnepanelen, kan heel ons land van stroom worden voorzien en zijn er geen kerncentrales nodig."