'Anglicaanse kerk is Darwin excuus verschuldigd'

De Anglicaanse Kerk behoort Charles Darwin excuses aan te bieden voor de vijandige reactie op Darwins ideeën en zijn evolutietheorie. De anglicaanse geestelijke Malcolm Brown zegt dit op een vandaag gelanceerde website.

Brown, het hoofd van de pr-afdeling van de Church of England, meent dat de kerk Darwin verontschuldigingen moet aanbieden, omdat door het onbegrip van de kerk mensen zijn aangemoedigd Darwin verkeerd te begrijpen. Hij wijst er op dat er nog altijd gelovigen zijn die Darwins bevindingen afwijzen.

De Church of England zegt Browns standpunt over de evolutietheorie te onderschrijven, maar excuses aan Darwin af te wijzen. De kerk verwerpt de ideeën van fundamentalistische christenen die menen dat de evolutietheorie onverenigbaar is met het bijbelse scheppingsverhaal.

Darwin (1809-1882) kreeg een opleiding als anglicaans priester, maar de evolutietheorie en de daarin centrale idee van natuurlijke selectie brachten hem in conflict met superieuren en collega-geestelijken. Hoewel de kerk destijds geen officieel standpunt innam, reageerden veel leden vijandig. Zo vroeg de bisschop van Oxford, Samuel Wilberforce, ooit in een debat aan wetenschapper en darwinist Thomas Huxley of die via zijn grootvader of grootmoeder van een aap afstamde.

Onder Darwins critici behoorden ook anglicaanse geleerden als John Stevens Henslow en Adam Sedgwick, die beiden Darwin in Cambridge les gaven. Sedgwick schreef dat hij enkele van Darwins ideeën 'uiterst onjuist en kwaadaardig kwetsend' vond.

Brown zegt dat vanuit het huidige perspectief moeilijk de gedachte kan worden onderdrukt dat de reactie destijds vooral was gebaseerd op een emotionele afwijzing van de idee dat de mens afstamt van de aap. Hij pleit voor een toenadering tussen christendom en darwinisme.

Voor de achter-achterkleinzoon van Darwin, Andrew Darwin, hoeven excuses niet. "Waarom al die drukte?", zei hij tegenover de Daily Mail. "Als na tweehonderd jaar verontschuldigingen worden aangeboden, gaat het er niet zo zeer om iets recht te zetten dat verkeerd is, maar ervoor te zorgen dat iemand of een organisatie die excuses aanbiedt een beter gevoel krijgt."