Spotakova verpulvert wereldrecord speerwerpen

De Tsjechische speerwerpster Barbora Spotakova heeft alle aandacht op de eerste dag van de World Athletics Final in Stuttgart voor zich opgeëist. Ze won haar onderdeel met een wereldrecord van 72,28 meter. Het oude record was met 71,70 meter in handen van de Cubaanse Osleidys Menendez die die afstand op het WK van 2005 haalde.

Asafa Powell schreef de 100 meter op zijn naam. De Jamaicaan had 9,87 seconden nodig voor de kortste sprintafstand, tweetienden minder dan nummer twee Nesta Carter. In 10,10 zorgde Michael Frater voor een volledig Jamaicaans podium.

Silke Spiegelburg won het polsstokhoogspringen. De Duitse profiteerde van de afwezigheid van Yelena Isinbayeva die zich vanwege een verkoudheid had afgemeld. "Mijn lichaam zei 'Nee'", liet de wereldrecordhoudster in Stuttgart weten. Spiegelburg sprong over 4,70 meter. De Russin Svetlana Feofanova en de Poolse Monica Pyrek deden dat ook, maar Spiegelburg had minder pogingen nodig voor die hoogte.

Op de 400 meter maakten LaShawn Merritt en Jeremy Wariner er een spannende strijd van. Zij aan zij renden de twee Amerikanen op de finish af, maar Merritt gooide zich iets overtuigender over de streep en finishte in 44,50 seconden eenhonderdste voor zijn landgenoot. Merritt kwam echter hard neer en moest vervolgens overeind geholpen worden. Bij het verlaten van de baan greep de olympisch kampioen naar zijn dijbeen.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport