NRC publiceert uit Prinsjesdagstukken

NRC Handelsblad publiceert vandaag uit de begrotingsstukken van het kabinet, die dinsdag pas officieel worden gepresenteerd. De krant doet niet mee aan de embargoregeling en zegt de stukken dankzij vrije nieuwsgaring te hebben verkregen.

Op drie pagina's besteedt NRC aandacht aan de begrotingen, waaruit lettelijk wordt geciteerd. De krant zegt de embargoregeling van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) 'knevelarij' te vinden. Dat is vanwege de bepaling dat media die hebben getekend, ook geen informatie uit de begroting mogen publiceren als andere media dat wel doen.

"Meer dan vier dagen niet te mogen schrijven met het risico dat ook niet te kunnen doen als er toch elementen uitlekken, gaat ons een stap te ver", schrijft de krant. "Dat klemt des te meer omdat leden van het kabinet zelf niet schromen informatie over de Miljoenennota naar buiten te brengen - op het moment dat het hún uitkomt."

De RVD heeft 'kennis genomen' van de publicaties van NRC over de begrotingsstukken, zegt directeur-generaal Henk Brons. Het embargo voor media die wel hebben getekend, blijft volgens Brons van kracht. "De voorwaarden zijn helder: bij publicatie door derden kan niet tot publicatie worden overgegaan."