Limburgers 'het krakkemikkigst'

Limburgers en Flevolanders voelen zich minder gezond dan hun landgenoten. Naar verhouding kloppen zij vaker aan bij hun huisarts. Drenten achten zichzelf het fitst en Friezen zien de noodzaak van een huisartsbezoek het minst is. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de nieuwste uitgave van de gezondheidsenquête.

In Zuid-Limburg voelt 23 procent van de inwoners zich minder gezond dan in de rest van het land, en in Flevoland 21 procent. In Drenthe is dat 18 procent. Bijna drie op de vier Nederlanders hebben minstens een keer per jaar contact met de huisarts. In Zuid-Limburg en Flevoland is dat aandeel met 76 procent het hoogst. In het noorden ligt dat cijfer lager. Onderaan staan de als nuchter bekendstaande Friezen met 68 procent.

Vier op de vijf Nederlanders beoordelen de eigen gezondheid als goed tot zeer goed. Een op de vijf beoordeelt de eigen gezondheidstoestand als minder goed tot slecht. Voor de CBS-gezondheidsenquête worden jaarlijks tienduizend mensen van alle leeftijden ondervraagd.