'Dood door steniging voor overspeligen in Iran'

Acht vrouwen en een man zijn in Iran veroordeeld tot de dood door steniging. Dat heeft advocate en vrouwenrechtenactiviste Shadi Sadr zondag gezegd. De negen zijn veroordeeld wegens overspel en komen uit verschillende Iraanse steden.

Volgens Sadr, die zich al sinds 2006 tegen steniging verzet, zijn zes van de negen veroordelingen slechts gebaseerd op het oordeel van de rechter; niet op basis van enige getuigenverklaring en zonder de aanwezigheid van een advocaat. De meeste veroordeelden zouden afkomstig zijn uit achtergestelde gebieden waar het analfabetisme groot is en zouden weinig van hun eigen proces hebben begrepen.

In Iran kan de doodstraf worden opgelegd bij vergrijpen als moord, verkrachting, gewapende overval, geloofsafval, godslastering, drugssmokkel, prostitutie, hoogverraad en spionage. Alleen bij overspel wordt de veroordeelde gestenigd. Een man wordt dan gewoonlijk tot aan de borst ingegraven en vervolgens met stenen doodgegooid. Vrouwen worden tot aan de nek ingegraven.

De laatste jaren zijn in het Iraanse parlement pogingen ondernomen het stenigen af te schaffen, maar dat stuitte op verzet van radicale geestelijken. Steniging is in de afgelopen jaren zelden toegepast, maar de regering maakt het lang niet altijd bekend als de straf wordt opgelegd. De laatste keer dat iemand in Iran volgens de overheid is gestenigd, was in juli 2007.