Verzakkingsgevaar huizen Rotterdam

Uit een onderzoek van de gemeente Rotterdam, blijkt dat meer dan 7.000 huizen, met name in het noorden van de stad, zulke slechte funderingen hebben dat verzakkingsgevaar bestaat. De resultaten van het onderzoek worden vandaag officieel naar buiten gebracht door de wethouders van Ruimtelijke Ordening en Financiën en Buitenruimte.

Tachtig procent van de woningen die in gevaar zijn, ongeveer 6.000 stuks, hebben een houten onderbouwing. Het gevaar bij de houten funderingen bestaat uit paalrot, veroorzaakt door een te laag grondwaterpeil. De bovenkant van de houten palen begint te rotten, waardoor er scheuren in muren kunnen ontstaan en vloeren scheef kunnen zakken.

De overige 1.500 woningen, die op staal zijn gefundeerd, kunnen deels verzakken doordat de ondergrond van de fundering verzakt; de huizen zakken zelf niet even snel met de bodem mee. De problemen kunnen zich voordoen in de wijken Feyenoord, Noord, Kalingen-Crooswijk, IJsselmonde, Hilligersberg-Schiebroek, Delfshaven en Charlois.

Bewoners moeten zelf voor de herstelkosten opdraaien, maar de gemeente wil leningen met een lage rente verstrekken aan mensen die de kosten niet zelf kunnen dragen. De totale schade bedraagt volgens deskundigen honderden miljoenen euro's. Vanaf 1 januari 2009 kunnen mensen aanspraak maken op de regeling. Gedupeerden kunnen vanaf morgen al terecht op internet bij een speciaal loket, bereikbaar via de website van de gemeente Rotterdam, waar zij advies, begeleiding en informatie kunnen krijgen.