Blauwdrukken nucleaire wapens in 'verkeerde' handen

In een nog te verschijnen rapport wordt door een voormalig VN-wapeninspecteur aangegeven dat smokkelaars blauwdrukken voor nucleaire wapens hebben weten te bemachtigen. De blauwdrukken zijn in 2006 gevonden door David Albright, die onderzoek deed naar de door de Pakistaanse wetenschapper Aq Khan geleide organisatie. Het rapport van David Albright zal later deze week verschijnen. De Washington Post heeft een voorpublicatie gezien en laat doorschemeren dat de blauwdrukken waarschijnlijk al zijn doorverkocht aan 'gevaarlijke' regeringen.

De gevonden tekeningen bevatten onder andere details om een klein nucleair wapen te bouwen. Deze wapens kunnen, in tegenstelling tot minder geavanceerde wapens, bij ballistische raketten worden ingebouwd. Khan heeft in 2004 toegegeven dat hij nucleaire geheimen heeft doorverkocht aan Libië, Noord-Korea en Iran. Vlak daarna werd de door hem geleide organisatie opgerold, maar in een recent interview met de BBC heeft Khan zijn bekentenis weer ingetrokken en gezegd dat hij tot deze bekentenis is gedwongen.

De Washington Post geeft aan dat de blauwdrukken destijds gevonden zijn op computers van de Zwitserse zakenman Friedrich Tinner en zijn zonen. De inhoud van de computers is door de Zwitserse autoriteiten vernietigd onder het waakzame oog van de IAEA, het internationale atoomagentschap van de VN. “Er kan echter niet uitgesloten worden dat de blauwdrukken al eerder waren doorverkocht aan 'gevaarlijke' regeringen,” zegt David Albright.

De Zwitserse president, Pascal Couchepin, heeft in mei gezegd dat de acties zijn uitgevoerd om te voorkomen dat de informatie in 'verkeerde' handen viel, een terroristische organisatie of een gevaarlijke regering. De blauwdrukken bevatten volgens Couchepin gedetailleerde informatie om nucleaire wapens te bouwen, methodes om uranium te verrijken evenals methodes om geleide raketsystemen te maken.

De vondst van de documenten wordt door niemand tegengesproken, maar het rapport van Albright maakt wel als eerste melding van het feit dat er blauwdrukken zijn gevonden voor het maken van geavanceerde nucleaire wapens. De documenten zijn gevonden en in beslag genomen tijdens een officieel onderzoek naar Friedrich Tinner. De Zwitser zit samen met zijn zonen, Marco en Urs, vast op verdenking van deelname aan de smokkelbende.