Geld voor Afghanistan stroomt binnen

Het geld voor opbouwhulp aan Afghanistan stroomt binnen op een internationale donorconferentie in Parijs. Inmiddels is een totaalbedrag van ongeveer 10 miljard euro toegezegd door verscheidene landen.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft voor een vijfjarig ontwikkelingsplan 31 miljard euro nodig. Naar verwachting wordt dat bedrag op de conferentie niet opgehaald.

President Nicolas Sarkozy van Frankrijk maakte vandaag kort na het openen van de conferentie bekend de hulp te verdubbelen aan het door oorlogsgeweld geteisterde Centraal-Aziatische land. Voor Frankrijk zou het gaan om een bedrag van 107 miljoen euro. Groot-Brittannië schonk 750 miljoen euro, Duitsland 420 miljoen. Japan besloot Afghanistan te steunen met meer dan 350 miljoen euro.

Eerder beloofden andere landen al geld aan de Afghaanse president Hamid Karzai, die deze week in Europa op bezoek is. Zo zegde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice alvast 6,5 miljard euro toe voor de komende twee jaar. Noorwegen komt met 470 miljoen euro over de brug.

Op de conferentie zijn meer dan 65 donorlanden en vijftien internationale organisaties aanwezig. De Wereldbank beloofde het land de komende vijf jaar te steunen met 700 miljoen euro. De Aziatische tegenhanger van de Wereldbank kwam met eenzelfde bedrag op de proppen.

Het is onduidelijk hoeveel geld 'nieuw' is. Zo is het geld van de VS eerder al vrijgemaakt voor Afghanistan, toen het budget voor hulp aan andere landen goedgekeurd werd.