Advocaat krijgt belletje van Poetin

Dick Advocaat heeft na het veroveren van de Uefa Cup met Zenit St. Petersburg een telefoontje gekregen van Vladimir Poetin. De Russische premier feliciteerde de trainer met het winnen van de finale tegen Glasgow Rangers. Zenit trok in Manchester met 2-0 aan het langste eind en pakte voor het eerst in de clubhistorie een Europese prijs.

CSKA won de Uefa Cup ook al eens, in 2005. Voor Rusland is het na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de tweede keer dat Europees succes wordt geboekt.

In vroeger tijden wonnen Dynamo Kiev (nu Oekraïne), in 1975 en 1986, en Dinamo Tbilisi (nu Georgië), in 1981, de inmiddels opgeheven Europa Cup voor bekerwinnaars. Dinamo Moskou verloor in 1972 in de finale tegen de Rangers, die toen hun tot nu toe enige Europese prijs veroverden.

Advocaat hoopt dat het behalen van de Uefa Cup een opleving van het Russische voetbal inluidt. "Hopelijk komen er nu nieuwe stadions, velden en voorzieningen om talenten op te leiden. Er is geld genoeg en misschien zorgt deze prijs ervoor dat iedereen zich realiseert dat Europese successen kunnen worden behaald als er een goede organisatie staat. Anders is deze zege een incident."