Bos: Geen recessie in Nederland

Minister Wouter Bos van Financiën verwacht niet dat een recessie in de Verenigde Staten over zal waaien naar Nederland. Hij zei dat zondag in Washington.

"Niemand hier van ministers van Financiën, directeuren van nationale banken en deskundigen heeft het over een recessie in Europa. Men verwacht wel dat Amerika een milde recessie zal doormaken, een recessie van korte duur."

De meest pessimistische groeivoorspellingen voor Europa van het IMF zijn volgens Bos meer dan 1 procent. Voor Nederland ligt dat cijfer boven de 2 procent, hoger dan het Europese gemiddelde.

"Er is ook in Nederland enige vertraging in de groei, en we kunnen nog een tik krijgen. Maar dat betekent niet dat een recessie onvermijdelijk is", aldus Bos.

Dit weekeinde was de snel stijgende voedselprijzen een van de belangrijkste agendapunen van de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank. Gevreesd wordt dat in de armste landen miljoenen zullen sterven door voedseltekorten. De snelle stijging van voedselprijzen leidt volgens Bos niet alleen tot een humanitaire, maar ook tot een politieke crisis, want hongersnood leidt volgens hem tot instabiliteit.