Krakers in het Rijksmuseum

Ongeveer zestig krakers bezetten sinds vrijdag in het kader van de internationale krakersdagen een leegstaand deel van het Rijksmuseum aan de Hobbemakade. Zij hebben met de directeur afgesproken dat ze vanavond om 22.00 uur weer vertrekken. Wanneer zij dit niet doen is het nog niet zeker dat zij verwijderd worden.

De politie legt uit dat voor krakers een omgekeerde bewijslast geldt. De eigenaar van het gekraakte pand moet kunnen bewijzen dat het pand het afgelopen jaar in gebruik is geweest. Wanneer dit niet zo is mag het pand gekraakt worden. De eigenaar kan dan nog wel naar de rechter stappen om de krakers uit het pand te krijgen. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid dat de burgemeester ingrijpt. In belang van het stadsgezicht kan hij het pand dan laten ontruimen. Wanneer de krakers vanavond niet vertrekken kan dit de reden van de burgemeester zijn om ze te verwijderen. Rondom het Rijksmuseum komen namelijk veel toeristen.

In het teken van de internationale krakersdagen die dit weekend plaats vinden, hebben ongeveer driehonderd krakers gisteren een protestmars door Amsterdam gelopen. De demonstratie verliep rustig, aldus een woordvoerder van de politie.