Amnestie voor gedetineerde Iraakse AP-fotograaf

Een Iraakse fotograaf van het persbureau Associated Press wordt niet verder vervolgd wegens terroristische activiteiten. Een Iraakse juryrechtbank oordeelde maandag dat de fotograaf, Bilal Hussein, onder een amnestieregeling valt, meldden advocaten van AP woensdag. Het duurde enkele dagen om duidelijkheid te krijgen over het vonnis.

De 36-jarige Hussein werd bijna twee jaar geleden opgepakt door het Amerikaanse leger en wordt momenteel vastgehouden in het Amerikaanse detentiecentrum Camp Cropper, vlakbij de luchthaven van Bagdad. De rechtbank stelde maandag dat Hussein moet worden vrijgelaten als er geen andere zaken tegen hem lopen. Of Hussein op korte termijn vrijkomt is echter onduidelijk. De Amerikanen stellen op basis van een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het recht te hebben in Irak iedereen vast te houden die wordt geacht een gevaar voor de openbare veiligheid te zijn. Dit VN-mandaat loopt eind dit jaar af.

Het Amerikaanse leger bracht de zaak van Hussein pas ruim anderhalf jaar na zijn arrestatie voor de rechter. De fotograaf houdt vol nooit terroristische activiteiten te hebben ontplooid en alleen zijn werk te hebben gedaan, totdat hij op 12 april 2006 in Ramadi werd opgepakt.

Volgens de Amerikanen was de fotograaf in het bezit van materiaal om bommen te maken, maakte hij afspraken met opstandelingen over het maken van foto's van aanslagen en bood hij een terrorist aan een valse id-kaart te laten maken om uit handen van de Amerikanen te blijven. Een eigen onderzoek van AP heeft niets opgeleverd dat wijst op banden van Hussein met opstandelingen.