Rechter bezoekt clubhuis Hells Angels Amsterdam

De rechter heeft vrijdagmiddag een bezoek gebracht aan het terrein in Amsterdam-Oost waarop het clubhuis van de Hells Angels staat. De gemeente probeert al sinds 2006 een deel van het terrein terug te krijgen dat de motorclub zich onrechtmatig zou hebben toegeëigend. De Angels werken niet mee en bemiddeling door de rechter is daarom nodig.

De motorclub en de gemeente hebben in 1974 afgesproken dat de Hells Angels een gebied van een kleine zeshonderd vierkante meter mogen gebruiken. Maar in de loop der jaren hebben de Angels ongeveer vijfduizend vierkante meter in gebruik genomen. De gemeente heeft daar nooit eerder tegen opgetreden, maar wil nu woningen bouwen in het gebied aan de Wenckebachweg. De Angels vinden dat het protest van de gemeente te laat komt.

Donderdag zei burgemeester Job Cohen tegen lokale omroep AT5 dat hij niet alleen de gestolen meters, maar het liefst het hele terrein terug wil hebben. "Het gebied ligt nu, anders dan dertig jaar geleden, midden in de stad, en het moet dan ook ontwikkeld worden tot een deel van de stad", zei Cohen over de plannen van wethouder Maarten van Poelgeest voor de ontwikkeling van het gebied.

Vrijdagochtend ontmoetten de gemeente en de Hells Angels elkaar in de zittingzaal in de rechtbank. Inzet van de zogeheten comparitie is om een schikking te bereiken tussen de partijen. De rechter besloot om 14.00 uur een bezoek te brengen aan het terrein tussen het Amstel Station en de Bijlmer Bajes. Daarna keren de partijen naar verwachting weer terug naar de zittingzaal. Als de gemeente en de Angels er niet uit komen, moet de rechter zich mogelijk uitspreken over de kwestie. Wanneer dat gaat gebeuren is onbekend.