Meer controle op luchtkwaliteit basisscholen

Icoon BinnenlandsHet kabinet heeft maatregelen genomen om het klimaat op basisscholen te verbeteren. In de komende vijf jaar krijgt iedere basisschool zonder airco een CO2-meter waarmee de luchtkwaliteit gemeten zal worden. Dit plan werd vandaag na afloop van de ministerraad geïntroduceerd.

Volgens Sharon Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs, gaan de prestaties van kinderen achteruit wanneer de kwaliteit van de lucht niet goed is, als de temperatuur te hoog is en als er veel lawaai is. Naast de CO2-meter krijgen basisscholen zonder airco ook een bezoek van de GGD, een informatiepakket en een bouwtechnisch advies.

Het kabinet wil dat de luchtkwaliteit op scholen binnen vijftien jaar in orde is en dat de temperatuur in de zomer te beheersen is. Het achtergrondgeluid mag niet hoger zijn dan 35 decibel. Om dit te bewerkstelligen wordt er geld beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs. Hiermee kunnen scholen bijvoorbeeld zonwering aanschaffen of kleine bouwkundige ingrepen doen.