Moslims sms'en elkaar voor M&M's

In de Belgische moslimgemeenschap gaat een kettingsms rond waarin wordt gewaarschuwd voor de producten van Master Foods. In het snoep van het bedrijf, waaronder de repen Mars en Snickers en de snoepjes M&M's, zou per 1 januari 2008 vet van varkens en runderen verwerkt zitten. Volgens het smsbericht zouden de repen dan niet meer halal zijn. De Mars-fabriek is stomverbaasd.

"Wij zijn helemaal niet van plan de samenstelling van onze repen te veranderen", luidt hun reactie. "Wij gebruiken alleen plantaardige vetten." De fabriek was eerst wel van plan stremsel uit rundermagen aan hun producten toe te voegen, maar na hevige protesten van vegetariërs en moslims besloot men hiervan af te zien.

En nu waarschuwen moslims elkaar via sms voor de producten van Master Foods. 'Verboden voor moslims', zo luidt het bericht. Wie er mee is begonnen, is onbekend, maar verontruste moslims sturen ze naar de hele familie door. Vorige week dook er al een andere kettingsms op bij onze zuiderburen, maar deze was vooral tegen moslims gericht.

"Het gaat om een soort kettingbrief", weet de Antwerpse Hicham El Mzairh te vertellen. "Ik vind dit radicale taal, zo verplichtend. Ik kreeg al dergelijke berichtjes die zeiden dat ik niets meer van Nestlé of Coca-Cola mocht kopen wegens banden met Israël. Met de verkiezingen gingen berichtjes rond die beweren dat onze religie je verplicht op een bepaalde partij te stemmen. Ze willen het leefgedrag van een hele groep bepalen. Ik vind het beledigend dat we anno 2007 benaderd worden als kuddedieren. Ik ben moslim, ik drink geen alcohol. Maar ik ben oud en wijs genoeg om zelf te bepalen wat ik moet eten of op wie ik moet stemmen."

El Mzairh gaat verder: "In België zijn er 500.000 moslims, als die van de ene op de andere dag geen Mars meer eten, is dat een ramp voor zo'n bedrijf. Master Foods heeft duizenden mensen in dienst, daar zijn vast ook moslims bij. Zij zijn het slachtoffer van zulke berichten."