'Abortus-vrouw' werd vanuit Nederland doorverwezen

Icoon BinnenlandsDe 24-jarige I. B. uit Boxtel die drie weken in voorarrest zat wegens het in Spanje laten aborteren van een 27 weken oude foetus, was volgens haar advocaat doorverwezen door een gerenommeerde Nederlandse instelling. Raadsman Caspar Brouwers zei dat afgelopen avond in het tv-programma Pauw en Witteman.

Nederlandse artsen wilden volgens Brouwers zelf geen strafbaar risico lopen met haar vergevorderde zwangerschap. De abortus werd uiteindelijk uitgevoerd in de kliniek Ginemedex in Barcelona.

De vrouw, die een Marokkaans en Nederlands paspoort heeft, werd aangehouden nadat haar Nederlandse vriend de politie had gealarmeerd. Hij vertrouwde het verhaal niet dat ze in een Brabants ziekenhuis een dode baby zou hebben gebaard.

De politie begon een onderzoek. Een week later werd de vrouw opgepakt. Justitie sluit niet uit dat de familie van de vrouw een rol heeft gespeeld bij haar besluit een illegale abortus in het buitenland te plegen. Advocaat Brouwers wilde daar verder niet op ingaan.

De strafbaarheid van de abortus hangt volgens de raadsman af van de toestand waarin de vrouw verkeerde. In Nederland is het sowieso verboden na 24 weken. In Spanje is een abortus na 27 weken ook strafbaar, behoudens in het geval dat de moeder bijvoorbeeld zwaar depressief zou zijn.

De abortuskliniek is inmiddels door de Spaanse justitie gesloten. Er zou illegaal zijn geaborteerd en met medische verklaringen zijn gesjoemeld. De zaak tegen de Boxtelse vrouw is uniek. Nooit eerder werd in Nederland een vrouw opgepakt voor een illegale abortus in het buitenland.