Peiling: PvdA verliest terrein

Icoon PolitiekIn de wekelijkse politieke barometer verliest coalitiepartij PvdA verder terrein. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de PvdA 26 zetels behalen, twee minder dan vorige week.

Dat blijkt vrijdag uit de peiling van Synovate en het tv-programma Nova. De PvdA heeft nu in het parlement 33 zetels. Coalitiegenoot CDA krabbelt juist weer op. De christendemocraten zouden nu op 38 zetels uitkomen, twee meer dan vorige week. Bij de verkiezingen in november vorig jaar behaalde het CDA 41 zetels. De kleinste coalitiepartij ChristenUnie staat in de peiling onveranderd op acht zetels, twee meer dan bij de laatste stembusgang.

Oppositiepartij VVD lijkt zich te herstellen van de problemen sinds het uit de fractie zetten van Rita Verdonk. Vrijdag zou de VVD twintig zetels halen, twee minder dan nu in de Kamer maar twee meer dan in de peiling van vorige week. De aanhang van Rita Verdonk is momenteel vijf zetels waard.

SP en de Partij voor de Vrijheid verliezen een zetel in vergelijking met vorige week en komen uit op respectievelijk 22 en 17 zetels. Voor de PVV is dat nog altijd wel een winst van acht in vergelijking met het huidige zetelaantal. De SP heeft nu 25 zetels in het parlement.

D66 (3), SGP (2) en de Partij voor de Dieren (2) staan in de peiling even hoog als hun zetelaantal nu in het parlement.

Twee zetels minder deze week.