'Muggenplaag op wadden door natuurfreaks'

Als je op Schiermonnikoog op vakantie bent en lek geprikt wordt door muggen, vergeet dan niet natuurbeschermers te 'bedanken' voor de overlast. Want zij zijn volgens de lokale hoteleigenaar André Zandt verantwoordelijk voor de muggenplaag die het waddeneiland teistert.

Zandt zegt dat de problemen zijn ontstaan toen op het eiland valleitjes onder water zijn gezet door natuurbeschermers van Natuurmonumenten. De organisatie ontkent op haar beurt dat de plaag te wijten is aan het onder water zetten en zegt dat de muggenzwerm een effect is van de klimaatverandering. Natuurmonumenten raadt wel iedereen aan zich goed te beschermen om muggenbeten te voorkomen.

André Zandt noemt klimaatverandering als reden voor de plaag nonsens: ''Op de andere waddeneilanden hebben ze dat probleem niet.'' Schiermonnikoog lijdt volgens hem nu grote schade doordat toeristen het eiland ontvluchten.

Een regionale krant zag op camping Seedune kampeerders die gekleed leken te zijn voor een poolexpeditie om muggensteken te voorkomen.