Privéleger toegestaan in oliesector Rusland

Icoon BuitenlandsRusland krijgt binnenkort twee legertjes die niets van doen hebben met de landsverdediging. Het Russische parlement heeft vandaag de staatsbedrijven Gazprom en Transneft toestemming gegeven om met een eigen gewapende eenheid eigendommen te beschermen.

De bevoegdheden van deze legertjes zijn veel uitgebreider dan die van gewone particuliere beveiligingsbedrijven in Rusland. De strijdkrachten van Gazprom en Transneft mogen alles wat politiemensen ook mogen.

Oliepijpleidingen en andere eigendommen van de ondernemingen in het uitgestrekte land vormen vaak het doelwit van rebellen of criminelen vooral in de noordelijke Kaukasus.

Niet alle parlementsleden zijn blij met de maatregel. Eén protesteerde verontwaardigd dat hiermee het hek van de dam is en allerlei bedrijven en particulieren privélegertjes zullen eisen en opzetten.

De Gazprom- en Transneftlegers worden waarschijnlijk het tweede en derde privéleger in Europa. In Schotland bestaat al circa 160 jaar het regiment Atholl Highlanders. Dat is geen onderdeel van de Britse strijdkrachten. De circa honderd deeltijd Highlanders vallen enkel onder de hertog van Atholl. Zij houden zich echter niet bezig met beveiliging of militaire missies maar voornamelijk met paraderen en musiceren met behulp van doedelzakken en trommels.