Nederlandse voorlichtingsfilms 34 jaar te laat in Amerika

Ze hebben er 34 jaar op moeten wachten, maar eindelijk kreeg het Hollandmuseum in het plaatsje Holland in de Amerikaanse staat Michigan waar ze al die tijd op hebben gewacht. Twee beschimmelde dozen, gevuld met leerzame films over ons mooie land.

De eerste doos werd op vijftien juni ontvangen. In die doos zaten prachtige films. Het bevatte Engelstalige pareltjes als Jan: Boy of the Netherlands, Rotterdam Europort: gateway to Europe en The Netherlands: blueprint of an urban society.

Afgelopen dinsdag nam men de tweede doos in ontvangst. Deze films waren wel Nederlandstalig, te weten Zeilen en Holland:terra fertilis.

"Het was nogal bizar", aldus archivaris en onderzoekster bij het museum, Deborah Postema-George. De directeur van de lokale posterijen vermoedt dat iemand de dozen met inhoud onlangs ergens heeft gevonden en ze op de post heeft gedaan.

In 1973 hadden twee universiteiten de films naar het museum gestuurd. De universiteiten van Wisconsin en Texas hadden de films geleend van de Netherlands Information Service. Deze voorlichtingsdienst werd van 1936 tot 1974 door de Nederlandse overheid in het plaatsje Holland onderhouden. Het museum is een overblijfsel hiervan.

Holland is een plaatsje vlakbij Lake Michigan. Het werd gesticht door Nederlanders en is befaamd om zijn jaarlijkse tulpenfeest en het Nederlandse erfgoed.