Geen donorbloed van homo's

Icoon JustitieHomoseksuele mannen mogen geen bloeddonor zijn. Ondanks dat heel veel homo's het er niet mee eens zijn en de manier van beleid voeren stigmatiserend vinden, mogen bloedbanken dus homofiele mannen als donor weigeren.

Het Rode Kruis vond dat deze regel achterhaald zou zijn, zowel op medisch- als wetenschappelijk gebied en heeft samen met andere bloedbanken de zaak opnieuw voorgelegd aan de Commissie Gelijke Behandeling. Die oordeelde in 1998 al dat het bloed van mannen die seks hebben gehad met andere mannen een verhoogd risico levert voor de volksgezondheid.

Ondanks de ontwikkeling in de afgelopen jaren van sterk verbeterde bloedtests, vallen de risico's nog niet uit te sluiten. Dit geldt in de VS overigens ook voor mensen die drugs in hun aderen hebben gespoten of die ooit voor seks betaald zijn.

In België is er een paar jaar geleden ook een soortgelijke procedure gestart om homo's toch te kunnen laten doneren. Deze heeft er ook niet voor gezorgd dat bloed geven voor homo's in belgië mogelijk werd.

Met dank aan anoniem voor de submit.