Nederland met Britten tegen dierenradicalen

Nederland wil nauwer samenwerken met Groot-Brittannië om radicale dierenrechtenactivisten aan te pakken. Daarover vindt binnenkort overleg plaats met het Britse ministerie van Binnenlandse zaken, het Home Office.

Dat heeft minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie dinsdag gezegd in antwoord op vragen over de verdenking dat het Britse Animal Liberation Front (ALF) de top van beursbedrijf Van der Moolen belaagt. Justitie neemt drie aangiftes hierover ''zeer serieus''.

De inlichtingendienst AIVD werkt momenteel ook aan een overzicht van dierenrechtenactivisme, dat voor de zomer wordt afgerond. Volgens minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken is de inlichtingendienst ''scherp als het gaat om dit soort acties''.

ALF
Commissarissen van het Amsterdamse effectenhuis Van der Moolen waren begin deze maand doelwit van acties, waarbij onder meer een woning werd beklad. De acties zouden worden georganiseerd door ALF, dat wil dat het bedrijf Huntingdon Life Sciences verdwijnt van de Amerikaanse beurs NYSE omdat het dierproeven doet. Van der Moolen is aandeelhouder van die beurs.

Beide ministers hebben de Tweede Kamer toegezegd in een brief nader in te zullen gaan op de aanpak van dierenrechtenactivisme. Ze deden dat in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma, die meent dat er sprake is ''een vorm van terreur die moet worden gestopt''.

De VVD greep de gelegenheid aan om een oordeel over deze kwestie te vragen van de Partij voor de Dieren. Fractielid Esther Ouwehand antwoordde dat haar partij illegale acties te allen tijde afwijst.