Camera herkent verdacht gedrag

Icoon DigitalAmerikaanse onderzoekers hebben een beveiligingscamera ontwikkeld die verdachte personen kan herkennen aan de manier waarop ze lopen, hun armen zwaaien en andere signalen afgeven. Beveiligingscamera's worden niet alleen steeds vaker gebruikt, de machines leren ook hoe ze de opgenomen beelden moeten interpreteren. Dit zorgt ervoor dat er minder mensen nodig zijn om de camera's te bedienen en bij te houden.

De nieuwe camera's kunnen bijvoorbeeld herkennen of iemand een tas of rugzak achterlaat, en geven dan een alarm af. Ook in het geval van potentiële autodieven zijn de camera's getraind. Stapt iemand uit een auto, en loopt hij niet naar het in de buurt staande gebouw, maar kijkt hij bij alle andere auto's naar binnen, dan is dit volgens de camera's verdacht gedrag en wordt er alarm geslagen.

Volgens de industriële sector moet de technologie verbeterd worden voordat men hem kan gebruiken, en zijn er ook nog aansprakelijkheidsproblemen op te lossen. Wat bijvoorbeeld als iemand ten onrechte als verdachte wordt aangemerkt, en daardoor zijn of haar vlucht mist?

Camera's met geluidsherkenning worden al langere tijd gebruikt. Bijvoorbeeld in het centrum van Groningen. Deze camera's reageren op het geschreeuw van vechtpartijen en pistoolschoten.