Golf radicaal nationalisme in Turkije

Armeniërs en andere minderheden in Turkije voelen zich steeds meer bedreigd door een aanzwellende golf van radicaal nationalisme, zo schrijft het Algemeen Dagblad vandaag. Ook Turkse dissidenten en intellectuelen voelen zich in toenemende mate bedreigd. Even leefde, na de moord op de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink, de hoop dat het zou leiden tot meer tolerantie en persvrijheid in Turkije. In plaats daarvan stak een storm op van xenofobisch nationalisme en agressie. Bij Armeense kerken in Istanbul zijn de ruiten ingegooid. Extremisten scandeerden tijdens voetbalwedstrijden de naam van Ogün Samast, de moordenaar van Dink.

Sinds de moord op Dink is de Armeense patriarch van Istanbul, Mesrob Mutafyan II, al diverse malen met de dood bedreigd. De haatpost arriveert onder meer per e-mail en is volgens de patriarch afkomstig van dezelfde nationalistische extremisten als die aanspoorden tot de moord op Dink.

Schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk is al een tijdje geleden naar de Verenigde Staten gevlucht. Een verdachte in de moordzaak op Dink bedreigde de Nobelprijswinnaar openlijk. Andere auteurs, zoals Elif Shafak en Yasar Kemal, die het aandurven om de officiële Turkse taboes aan de kaak te stellen, worden in ultranationalistische kranten voor landverraders uitgemaakt.

De verwachting is dat het intolerante Turkse chauvinisme nog wel zal toenemen in aanloop naar de presidentsverkiezingen in mei en de parlementsverkiezingen later dit jaar. De nationalistische extremisten zijn namelijk van plan de door hun gehate islamitische regering van premier Recep Tayyip Erdogan te verdrijven, via de stembus of met geweld.