Melding medische misser zonder sancties

Icoon MedischZorgverleners in een ziekenhuis die een medische fout melden kunnen dit voortaan doen zonder dat ze meteen bang hoeven zijn voor sancties.

Wel kunnen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Minsterie onderzoek doen naar verwijtbare fouten, maar ze mogen daarvoor geen informatie gebruiken uit interne meldsystemen van ziekenhuizen.

Dat staat in een overeenkomst die is ondertekend door artsenorganisatie KNMG en koepels van ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen en patiënten. Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) nam het document donderdag in ontvangst.

Vanaf 1 januari 2008 kunnen zorgverleners in ziekenhuizen incidenten zonder directe consequenties gaan melden. De verwachting is dat de patiënt hiermee gebaat is omdat artsen en verpleegkundigen nu sneller aangeven wat er mis is gegaan. Hierdoor kunnen ziekenhuizen gebreken in de zorg beter en sneller herstellen.

De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat per jaar veel mensen sterven of zieker worden omdat artsen en ander medisch personeel fouten maken. De fouten hoeven niet altijd medische gevolgen te hebben voor de patiënt. Maar het kan ook zijn dat ze de gezondheidszorg veel extra werk opleveren en dus extra geld kosten.

Het kabinet hamerde op betere procedures bij de behandeling van patiënten en meer mogelijkheden voor het personeel om fouten te melden. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid bekeek de KNMG op welke manier die meldpunten het best zouden kunnen werken.