'Advocaten mogen actief klanten werven'

Icoon BinnenlandsAdvocaten mogen in de toekomst actief op iemand afstappen met de vraag of die cliënt wil worden. Dat mag nu officieel nog niet. De Orde van Advocaten heeft een versoepeling van de 'Verordening op publiciteit' in voorbereiding.

De landelijke deken Els Unger zegt in De Pers van donderdag dat in maart volledig duidelijkheid is over de nieuwe richtlijnen.

In de verordening staan bindende beperkingen op klantenwerving door advocaten. Tot eind jaren tachtig mocht de advocatuur helemaal geen reclame maken; nu worden ook de laatste regels geschrapt. "Advocaten zijn anders over publiciteit gaan denken. Het besef dringt door dat we gewoon dienstverleners zijn, zij het met een bijzondere verantwoordelijkheid", aldus Unger in de krant.

In de praktijk komt het nu al vaak voor dat advocatenkantoren potentiële cliënten benaderen om zichzelf aan te prijzen. "Neem nu advocaten die voor grote bedrijven en de overheid werken. Die klanten vinden dat de normaalste zaak van de wereld, wel prettig zelfs", zegt Unger.

Amerikaanse praktijken zoals letselschadeadvocaten die op spoedeisende hulpafdelingen actief verkeersslachtoffers benaderen voor het opstrijken van hoge schadevergoedingen ziet de deken niet zo snel in Nederland voorkomen.

"Ik ben geen toekomstvoorspeller, dus ik kan niet zeggen dat het nooit zal gebeuren. Maar ik acht het niet waarschijnlijk. En als het uit de hand loopt en mensen worden hinderlijk gevolgd, wordt er opgetreden."