Amsterdam krijgt cursus Gronings

FOK! in het land: GroningenGronings leren, wie wil het niet? Voor de lezer die nu nog niet is afgehaakt, is er goed nieuws: in Amsterdam start op 1 maart een cursus Gronings, gegeven door Jan Sleumer, een van Nederlands gediplomeerde docenten Gronings.

Primeur
Het is een primeur: nooit eerder was het mogelijk buiten Groningen deze Noordnederlandse streektaal te leren. In de provincie kan dat al twee jaar onder leiding van gediplomeerde docenten, opgeleid door het Huis van de Groninger Cultuur. Sleumer gaf eerder al lessen in Uithuizen. Nu moet zijn woonplaats Amsterdam aan het Gronings. ''Omdat Uithuizen steeds een hele reis betekent, en omdat ik het gewoon leuk vind'', motiveert hij.

Doelgroep
De 15 lessen omvattende cursus zal alle varianten van de streektaal behandelen. Met gebruik van teksten van Groningse schrijvers komen spelling en grammatica aan bod. De docent geeft de cursus in eerste aanleg voor oud-Groningers, ''maar bij voldoende belangstelling kunnen we zeker een aparte groep voor Nederlandstaligen maken'', laat hij weten. Sleumer heeft al enkele aanmeldingen mogen ontvangen. ''En nu maar hopen dat ik de doelgroep kan bereiken. Veel steden hebben Groningse verenigingen, maar uitgerekend Amsterdam niet.''