Ellsberg: VS valt Iran aan voor 2008

Icoon OorlogVoor het jaar 2008 zal Iran aangevallen worden door de Verenigde Staten. Daarbij zullen de Amerikanen een atoombom gebruiken. Dit is de mening van de joodse Amerikaan Daniel Ellsberg (75).

Ellsberg is niet zomaar iemand. Tijdens de Vietnam-oorlog was hij diegene die de geheime Pentagon Papers naar buiten bracht. Uit deze documenten bleek dat de Amerikaanse regering haar volk misleidde over de oorlog. Onder andere hierdoor ontvangt hij later deze week een Right Livelihood Award, beter bekend als de alternatieve Nobelprijs. Deze prijs wordt uitgereikt aan mensen die zich inzetten om urgente problemen op te lossen.

Ellsberg spoorde woensdag de bondgenoten van Amerika aan, om zich terug te trekken uit de NAVO als de VS inderdaad atoomwapens gebruiken tegen Iran. "Het gebeurt eerder wel dan niet dat president (George) Bush en vice-president (Dick) Cheney in de komende twee jaar een aanval tegen Iran lanceren. Zo'n aanval kan ook escaleren, met als gevolg dat er atoomwapens worden ingezet tegen ondergrondse Iraanse installaties, met onberekenbare consequenties."