'FNV geeft wel degelijk een stemadvies'

De vakbond FNV zegt geen stemadvies te geven op haar website FNVkiestpartij.nl. Maar de VVD'er Aukje de Vries vindt dat de FNV impliciet wel degelijk een stemadvies geeft. Dit staat er op de website:
quote:
De FNV geeft geen stemadvies. Maar we hebben wel onze eigen ideeën over wat het beleid de komende vier jaar in zou moeten houden. We hebben daarbij aan u gedacht. [..]

De maatregelen die Balkenende de afgelopen vier jaar over ons uit heeft gestort leveren een balans op die erg zuur is. Dit kabinet heeft vooral klappen uitgedeeld aan mensen die het al niet breed hebben. Juist daardoor is de kloof tussen arm en rijk groter geworden. Bovendien zijn de spanningen tussen bevolkingsgroepen toegenomen. Die kloof moet door een volgend kabinet gedicht worden.

De koopkracht is sinds 2002 met 4 procent gedaald. De werkgelegenheid is minder gegroeid dan in de rest van Europa. Ondanks hoge premies zijn uitkeringen beperkt in hoogte en in duur. In de gezondheidszorg is een no-claimregeling ingevoerd en een circus van toeslagen. U kunt onze balans van vier jaar Balkenende downloaden als PDF-file.

Wij hopen en verwachten dat u met de informatie op deze website een afgewogen keuze kunt maken in het stemhokje.
Wij horen graag van u!
Er staat niet lettelijk dat er geen CDA of VVD moet worden gestemd, maar De Vries vindt dat het er "natuurlijk feitelijk wel" staat. "Ik ben tegenstander van het geven van een stemadvies door dit soort organisaties".

De VVD'er vindt dat het lid zijn van een vakbond niet per sé een politieke kleur aangeeft. "Je wilt als vakbondslid toch gewoon dat ze jouw belangen behartigen richting de werkgevers? Laat vakbonden zich beperken tot hun kerntaak, en zich niet mengen in verkiezingen. Een stemadvies van werknemers- of werkgeversorganisaties voegt volgens mij gewoon helemaal niets toe", legt ze uit. "Deze organisaties moeten alleen doen waar de leden ze contributie voor betalen".

FNV Eerder gaf de werkgeversorganisatie VNO-NCW een stemadvies dat mensen in ieder geval niet moeten stemmen voor een linkse regering van PvdA, SP en GroenLinks. Toen dat gebeurde eiste de PvdA in de Provinciale Staten van Zuid-Holland dat deze woorden teruggenomen moesten worden. "Ik heb diezelfde PvdA trouwens nog niet gehoord over de actie 'FNV kiest partij'", aldus De Vries.