Veel zelfmoord onder Surinamers

Icoon WetenschapTussen het jaar 1996 en 2004 hebben 13.737 mensen in Nederland zelfmoord gepleegd. Het CBS zocht samen met de Vrije Universiteit uit in welk land zij, of hun ouders, geboren waren. Uit dit onderzoek, dat morgen in Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG) gepresenteerd zal worden, blijkt dat Surinamers veel vaker, en Marokkanen veel minder, dan Nederlanders hun toevlucht in de dood zoeken.

Het meest opvallend noemt het CBS het patroon van zelfdoding bij Surinamers. Op elke 100 zelfmoorden onder autochtone Nederlandse mannen, zijn er 160 zelfmoorden onder Surinaamse mannen. Een duidelijke verklaring hiervoor hebben de onderzoekers niet. Remy Hira Sing, hoogleraar aan de VU, heeft wel zijn vermoedens. Uit de tijd dat hij nog in Suriname werkte, in de jaren 70, weet hij nog dat de vrouwen azijnzuur dronken als ze "het heerszuchtige gedrag van hun mannen beu waren". In Nederland, zegt Sing, zijn vrouwen "ben baas" geworden. "Ze werken, ze zijn niet meer afhankelijk van hun man. En dat kunnen sommige mannen maar moeilijk verdragen. Helemaal als ze niet de held zijn die ze hadden willen worden. Surinaamse mannen zijn gewend aan vanzelfsprekend gezag, ook over hun kinderen. Maar dat hebben ze in Nederland niet".

Ook Antillianen en Zuid, Oost en West-Europeanen plegen vaker zelfmoord dan Nederlanders. Verder blijkt dat mannen vaker de dood boven het leven verkiezen, dan vrouwen - ongeacht de cultuur.

Een ander opvallend gegeven uit het onderzoek is dat allochtonen die hun roots in Turkije of Marokko hebben liggen, veel minder suïcidaal gedrag vertonen dan autochtonen. Vooral onder Marokkanen ligt het zelfmoordcijfer laag. Een mogelijke verklaring ligt volgens de onderzoekers in de religie die deze groepen aanhangen. In de islam is zelfmoord namelijk ten strengste verboden. In Islamitische landen wordt er ook veel minder zelfmoord gepleegd dan elders op de wereld.

Het kan ook aan de genen liggen, denken de onderzoekers. "Ik denk dat de verschillen niet alleen cultureel te verklaren zijn. Er zou een genetische basis kunnen zijn die mensen ontvankelijk maakt voor impulsiviteit en agressie bij frustratie".