Busverkeer Noord-Nederland plat door 'overleg'

Icoon StakingWie woensdagochtend met de bus wil reizen in Noord-Nederland doet er goed aan de trip uit te stellen naar later in de ochtend. Dit in verband met een "werkoverleg" dat buschauffeurs van Arriva tussen 06.00 en 09.00 uur willen voeren. Met het overleg protesteren de chauffeurs tegen het uitblijven van een nieuw dienstrooster. De actie heeft alleen haar weerslag op het busvervoer, de treinen van Arriva rijden wel gewoon volgens de dienstregeling.

Het overleg is een gevolg van een uiterst moeizaam overleg tussen de ondernemingsraad en de directie van het bedrijf. Heet hangijzer is vooral het feit dat Arriva de tijd voor het op- en neerlopen naar de bussen, de tassen met kaartjes vullen en het afrekenen aan de kassa niet altijd als werktijd ziet en de chauffeurs hun pauze van vijftien minuten daardoor vaak in rook zien opgaan.

Behalve in de drie noordelijke provincies exploiteert Arriva ook het openbaar vervoer in de regio's Purmerend, Drechtsteden en de Betuwe. Ook daar zijn "werkvergaderingen" uitgeschreven. Overigens beschouwt Arriva deze als wilde stakingen en deelnemende chauffeurs lopen het risico te worden gekort op hun loon.
Met dank aan Friebo voor de submit.