Nederland gaat onderzoek Holloway leiden

Icoon JustitieNederland gaat het onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway leiden en stelt daarvoor politiemensen beschikbaar aan Aruba. Dat heeft minister van Binnenlandse zaken Johan Remkes vrijdag op Aruba gezegd.

Hij komt tegemoet aan een verzoek van de Arubaanse minister van Justitie, Rudy Croes. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door agenten van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Remkes gaf aan dat het KLPD de volledige leiding over het opsporingsonderzoek krijgt.

Verder krijgen de Nederlandse politiemensen volledige opsporingsbevoegdheid en mogen zij gebruikmaken van wapens en technische opsporingsmiddelen. De agenten krijgen eveneens toegang tot alle informatie over de zaak. "Dat zijn de voorwaarden waarop we onze medewerking wilden verlenen en de Arubaanse minister van Justitie heeft per brief bevestigd dat aan onze condities zal worden voldaan", zei Remkes."Wat mij betreft kan het team aan de slag".

Het team kan volgens de minister "binnen afzienbare tijd" beginnen. "In ieder geval binnen een paar weken". Hoeveel Nederlandse politiemensen naar Aruba gaan, is nog niet bekend. De kosten zijn voor Nederland. Remkes gaat ervan uit dat het onderzoek "eerder binnen weken is afgerond dan binnen een periode van maanden". Het team wordt volgens hem speciaal samengesteld uit deskundigen die daarvoor vereist zijn.

Aruba zit al meer dan een jaar in zijn maag met de zaak-Holloway. Het 18-jarige Amerikaanse meisje verdween na een avondje stappen op 30 mei 2005 met drie jongens de nacht in. Ze werd daarna nooit meer teruggevonden.