Datingsite voor boeren daagt Google

Icoon Justitie Farm Date, een datingsite voor boeren, heeft Google voor de rechter gedaagd. Als er via Google gezocht wordt op 'farm date', worden er onder andere advertenties voor sekssites getoond. P. Bosch, eigenaar van Farm Date en één van de bedenkers van het KRO-programma Boer Zoekt Vrouw, wil niet dat zijn 'nette datingsite voor agrariërs' met dergelijke zaken geassocieerd wordt.

Het kort geding is aangespannen met behulp van FNV Zelfstandige Bondgenoten, dat opkomt voor de belangen van zelfstandigen. De organisatie vindt het niet correct dat de eigenaar van een bedrijf in Nederland niet bij Google kan klagen over het koppelen van advertenties aan de bedrijfsnaam. In de Verenigde Staten en in Frankrijk zou dit wel mogelijk zijn.

"Bij Google kan middels gesponsorde koppelingen elke site op eenzelfde pagina terechtkomen als zo'n sekssite", aldus Henk van der Schaft, jurist bij FNV Zelfstandige Bondgenoten. "Wij kunnen ons voorstellen dat website-eigenaren niet geassocieerd wensen te worden met dergelijke sites en vinden dat Google de mogelijkheid moet bieden om, bij bezwaar tegen de koppelingen, deze te verwijderen."

Beide partijen zijn afgelopen woensdag al voor de rechter verschenen. De uitspraak zal komende week donderdag volgen. Google heeft nog niet gereageerd op de zaak, maar op dit moment zijn er nog altijd seksueel getinte advertenties actief bij het zoekwoord 'farm date'.