Noord-Korea wil met VS praten over raket

Icoon BuitenlandsNadat maandag bleek dat Noord-Korea zich fel opstelde tegen de VS, blijken ze nu iets teruggekrabbeld. Noord-Korea wil namelijk wel met de VS om de tafel in verband met de raketproef. De Noord-Koreaanse plaatsvervangend ambassadeur bij de Verenigde Staten wil de spanningen graag verminderen. Dit bleek uit een telefoongesprek.

De ambassadeur, Han Song-rol, legt uit dat hij begrijpt dat de VS bezorgd zijn over de raketlancering. "Ons standpunt is om de situatie door gesprekken op te lossen." Verder wilde hij wel duidelijk maken dat Noord-Korea als soevereine staat het recht heeft om raketten te ontwikkelen, te gebruiken en te exporteren.

John Bolton, de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, zegt dat Amerika geen enkele behoefte heeft om te praten met de Noord-Koreanen. Hij vindt dat je niet eerst moet dreigen met een intercontinentale raket om achteraf te gaan praten.

Inmiddels zouden een aantal marineschepen voor de kust van Noord-Korea zijn gestationeerd. Deze zijn uitgerust met een gloednieuw antiraketsysteem om de langeafstandsraket na een eventuele lancering direct onschadelijk te kunnen maken.

Met dank aan Sloffie voor de submit.