Verdonk wil premier worden

Icoon PolitiekAls de VVD tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen de grootste partij wordt, wil Rita Verdonk wel de taak van minister-president op zich nemen. "Met alle liefde", zei ze vanavond tijdens een partijbijeenkomst in Amsterdam. Als Verdonk inderdaad minister-president wordt, zal ze de eerste vrouwelijke zijn in de Nederlandse geschiedenis.

Als de VVD níet de grootste partij wordt wil Verdonk Kamerlid worden. Op het moment is Verdonk minister van Vreemdelingenzaken en Integratie. Als ze in mei tot lijsttrekker gekozen wordt, zal ze minister blijven. "Ik blijf tot het eind minister en ga niet tussentijds de Kamer in."

Verdonk wil beide functies dan combineren. "Ik maak het me niet makkelijk. Ik doe dit erbij en de consequenties zijn voor mij." Verdonk heeft overigens nooit op de kandidatenlijst van de VVD gestaan, haar tegenstrever Mark Rutte wel. Ze kan daarom niet voordat er nieuwe verkiezingen worden gehouden overstappen naar de Tweede Kamer.

Aan het begin van de partijbijeenkomst wilde Verdonk een paar geruchten de wereld uit helpen. Als ze géén lijsttrekker wordt wil ze nummer twee of drie op de lijst worden en samen "voor de partij gaan". Ook verzekerde ze de partijleden nooit een eigen partij te beginnen.